Autor:
Kirsti Jõesalu

Muuseumihariduse ja pärandi teemaline Erasmus Mundus ühisõppekava loob uusi võimalusi muuseumitööst huvitatuile

Etnoloogia ja folkloristika osakondade osalusel käivitub järgmisest õppeaastast Erasmus Mundus ühisõppekava „Education in Museums and Heritage“ (EDUMaH). Õppekava proovilend alustas aga juba käesoleval õppeaastal ning alanud kevadsemestril tudeerib selle raames Tartus kuus üliõpilast. Õppekava eesmärk on koolitada muuseumitöötajaid, pöörates erilist tähelepanu muuseumiharidusele ja kultuuripärandile ning praktiliste töökogemuste omandamisele. Euroopa Komisjoni rahastus on ette nähtud 2028. aastani.

Ühisõppekava veab eest Glasgow ülikool ning esimese semestri veedavadki kõik üliõpilased Šotimaal muuseumipedagoogikat õppides. Teiseks semestriks tullakse Tartusse või läbitakse mitme Iiri ülikooli koostöös pakutav digihumanitaaria moodul. Kolmandaks semestriks siirdutakse kas Maltale või Radboudi ülikooli Hollandis. Viimaseks semestriks naasevad magistrandid lõputööd kirjutama ühte kolmest ülikoolist, kus nad on varem õppinud. EDUMaHi programmi kuuluvad ka Euroopa Muuseumiakadeemia ja Iberoameerika ülikooli korraldatud suveülikoolid.

Tartus läbivad üliõpilased rahvusvahelise magistrikava „Folkloristika ja pärandirakendused“ kursusi ning kaks EDUMaHi tarbeks loodud õppeainet.

Tartu Ülikooli kasuks otsustanud proovilennu üliõpilased on pärit Kanadast, Ameerika Ühendriikidest, Suurbritanniast ja Taiwanist, kuid õppekavale oodatakse õppijaid ka Eestist. Huvilistel on võimalik kandideerida Erasmus Mundus stipendiumile, mis katab kahe aasta õppetasu, osa reisikuludest ning sisaldab ka igakuist elamisraha. Konkurss 2023/2024 õppeaasta stipendiumitele on lõppenud, kuid juba oktoobris avaneb vastuvõtt 2024/2025 õppeaasta stipendiumitega õppekohtadele.

Rohkem infot rahastuste, tähtaegade ja õppekava ülesehituse kohta leiab EDUMaHi kodulehelt.

Samuti võib pöörduda Kirsti Jõesalu (kirsti.joesalu@ut.ee) ja Elo-Hanna Seljamaa (elo-hanna.seljamaa@ut.ee) poole, kes projekti Tartus juhivad.

Koosolekul osalenud ülikooli ajaloolises raamatukogus.

UNESCO õppetooli uus Euroopa Horisondi projekt sai alguse näitusega

Rahvusvaheline Ulmeuuringute Ühingu suur aastakonverents 07.-11.05.2024

Tartu Ülikoolis toimub Rahvusvahelise Ulmeuuringute Ühingu suur aastakonverents

Dr Shawn C. Rowlands photo

Shawn Rowlandsi külalisloeng 25. aprillil