6. detsembril peab doktorant Maria Mayerchyki loengu eesti ja võrdleva rahvaluule osakonnas

6. detsembril kell 16.15 (Ülikooli 16-212) peab Philipp Schwartzi stipendiaat Maria Mayerchyk eesti ja võrdleva rahvaluule osakonnas loengu teemal "Intimacy Before Sexuality: Genealogy of Prytula Custom".


Abstract

In the preindustrial Ukrainian village, there was a tradition of young people of marriageable age spending the night together. Even though nineteenth-century scholars studied the live tradition almost simultaneously and mainly in the same regions, they provided very different accounts of it. While some saw it as decent entertainment for youth, others pointed to the more intimate or even sexual nature of young people’s relations. Drawing on the Foucauldian idea of discourse as power and queer theoretical framework on sexuality, the research explores knowledge production on the tradition of young people spending the night together (also known as prytula). The presentation will reveal how the modern concept of sexuality informed scholars’ perspectives on the tradition and how their discursive positionality defined their understanding of what they witnessed. Three main discursive perspectives will be identified and scrutinized: national romantic, radical, and feminist approaches. Finally, a queer theoretical perspective on the tradition, which destabilizes the very idea of sex, will be introduced.

 

Maria Mayerchyk (maria.mayerchyk@uni-greifswald.de) on Greifswaldi ülikooli Philipp Schwartzi stipendiaat. Ta õpetab Saksamaal, Kanadas ja Ukrainas queer-, soo-, feminismi-, slaavi folkloori- ja ukraina kultuuri kursusi. Ta on lõpetanud etnoloogia erialal. Ta on saanud mitmeid stipendiume ning on olnud seotud Harvardi ülikooli (USA), Lundi ülikooli (Rootsi), Alberta ülikooli (Kanada) jt teadusasutustega. Maria on kirjutanud seitse raamatut ja toimetanud kogumikke inglise ja ukraina keeles. Tema viimane monograafia "Erotic Folklore: Overcoming Modern Design of Sexuality", on tõlkimisel inglise keelde. Mayerchyk on kaasasutajaks ja ühiseks peatoimetajaks ajakirjale Feminist Critique, mis on avatud juurdepääsuga ja mida retsenseeritakse eksperdihinnanguga: East European Journal of Feminist and Queer Studies (http://feminist.krytyka.com/en). Tema uurimisvaldkonda kuuluvad dekoloniaalne valik, queer- ja feministlikud epistemoloogiad, Ida-Euroopa uuringud, diasporauuringud ja kriitiline folkloristika.

 

Loeng toimub nii kohapeal kui ka veebis. Need, kes ei saa osaleda loengus kohapeal, saavad liituda Zoomi kaudu.

Zoomi link:

https://ut-ee.zoom.us/j/99048555533?pwd=ZXNyTHRmNkhVbU1IZkFOZXNVa1RIdz09

Kohtumise ID: 990 4855 5533

Parool: 588855

 

LOENGU POSTER

UNESCO õppetooli ribareklaam

Uus teadusartikkel antropoloogilisest lähenemisest üleilmsetele väljakutsetele

UNESCO õppetooli ribareklaam

Humanitaarteaduste aastakonverentsil vedas UNESCO õppetool eest pärandihumanitaaria paneeli

Koosolekul osalenud ülikooli ajaloolises raamatukogus.

UNESCO õppetooli uus Euroopa Horisondi projekt sai alguse näitusega